main_pic
Een beetje geschiedenis

Etitex is gegroeid uit het voormalig Cenatra ( Centre National d'Assistance Technique et de Recherches Appliquées)dat al in 1955 twee symbolen deponeerden: een Magrit's gewijze vis "" of "code de lavabilité" voor wasbare producten en een driehoek voor chloreren. Op initiatief van CIRFS (Comité International de la Rayonne et des Fibres Synthétiques) werd in 1962 voorlopers van de huidige symbooltjes voor wassen, chloreren, strijken en chemisch reinigen voorgesteld.
Op 26 maart 1963 richten de nationale comités van D, CH, BE,N, Fl, F en NL een internationaal orgaan op onder de naam «Internationaal Symposium voor onderhoudsetikettering», kortweg Symposium genaamd. Het voorzitterschap wordt waargenomen door het CIRFS en ze stellen zich als doel het beheren, ontwikkelen en promoten van een systeem van onderhoudscodes.

Dit is de voorloper van GINETEX. Een jaar later, op 10 maart 1964 registreert Cenatra de symbolen bij het BeNeLux merkenbureau. In 1965 verwerft Symposium rechtspersoonlijkheid naar Frans recht en heet voortaan Groupement international des Comités nationaux de l'etiquetage d'entretien pour les Textiles.
Ginetex registreert de eigendomsrechten internationaal en delegeert ze aan de nationale comités, ieder voor zijn grondgebied. In 1975 werden de taken inzake textieletikettering afgesplitst van Cenatra en ondergebracht in de nieuwe vzw ETITEX.

Tot op vandaag promoot en beschermt Etitex- Ginetex Belgium Vzw dit systeem.
In deze taak is ze aangewezen op een echte samenwerking tussen de verschillende branches welke actief zijn op directe of indirecte wijze op het vlak van productie, verkoop of onderhoud van textiel. Naast de beroepsverenigingen zijn ook vertegenwoordigers van detailhandel, wasserijen en droogkuis bedrijven, producenten van wasproducten, het onderwijs en verbruikersverenigingen lid van de beheerraad van Etitex.
Neem contact met ons of met onze onderstaande partners voor eventuele bijkomende informatie.Centexbel

Creamoda

Detic

FBT

BV OECO

Fod Econ.

Ivoc - Irec

Modeunie